Çalı Fasulyesi Dolması

Arada yeni yemekler deniyorum. İşim olmadığından değil yemeyi iş edindiğimden keyif aldığımdan belki. Bu yıl birkaç kez yaptığım “Çalı Fasulyesi Dolması” da bunlardan biri. Geçenlerde yaptığım bu yemeğin tarifini paylaşayım istedim.

Başlangıcı da ilginç. Karantina döneminde küçük evimin eskiden kapatılmış balkon şimdilerde çalışma ofisim olan köşesinde saksılarda değişik bitkileri yetiştirmek, onların büyümesine tanıklık etmek istiyordum. Sarımsak, soğan, mercimek, ,biber, nohut, yeşil fasulye, hatta patates… Her gün bakıyordum. Soğan ve sarımsaktan iyi verim aldım. Biber den az. Patates, nohut ve mercimek olmadı. Ama fasulye bir gün bir adet verdi. Ben de aile whatsapp grubuna yazdım “Bu fasulyeyi ne yapayım?” diye. Turşu kur, zeytinyağlı yap, kurut, yemekten pek anlamadığını düşündüğüm ABD’deki kardeşim ise dolmasını yap dedi. Fikir ondan çıktı yani. Ben de fikri kaptım.

İç malzeme kısmen klasik. Sarma dolma içi gibi. Az pirinç, soğan, sarımsak, yeşilbiber, kırmızı kapya biber maydanoz, dereotu, nane, bir domates, kendi üretimimiz seferi zeytinyağı.

Kendi ellerimle seçtiğim mümkünse düz ve büyük çalı fasulyelerini temizledikten sonra önce ortadan ikiye kestim. Sonra da yandan kalın olan tarafından yardım.

Pilav tenceresine dizme işinde biraz dikkat gerektiriyor. Elimde ölçülümüymüş ki malzemeler tam yeterli geldi. Siz yaparken tencerede eksik kalan kısım artan malzeme vs olduğunda doğan, patates ve biber doldurup koyabilirsiniz boş kısımlara.

This image has an empty alt attribute; its file name is 20200704_170013.jpg

Eskiden yemekler kaynarken dağılmasın diye derelerden toplanan çok ince taşlar evlerde mutfaklarda olurdu. Ben o taşlar yerine büyükçe bir servis tabağını koydum.

Tabağa gelecek kadar su koyun. Tencerenin durumuna ateşe göre gerektiğinde az su takviyesi için sıcak suyunuz bir yerde olsun. Fazla geliyor ise bir süre sonra kapağını açık olarak pişirebilirsiniz. Fasulyeler daha da yeşil olur. Dibini tutturmayın, az sudan zarar gelmez.

20-25 dk kadar kaynara çıktıktan sonra orta ateşte pişti. Ben azıcık diri severim. Siz kendi damak zevkinize göre etler pişince fasulyenin pişmişlik düzeyini ayarlarsınız. Alıp hemen yaparsanız daha kolay pişer daha lezzetli olur.

This image has an empty alt attribute; its file name is 20200704_174647-1.jpg

Bu da servis tabağındaki hali. Ben ayrıca yanına kendi yaptığım yoğurttan da koymuştum. Elle de tane tane alınıp yenebilir bir pozisyonda idi.

Halen sezon dışı ama sera çalı fasulyeleri var.

Sonraki yemek tariflerinde denediğim veya sevdiğim dolma ve sarma çeşitlerini ve tabii başka pratik yemekleri de paylaşmayı düşünüyorum.

Sevgiyle dostlukla afiyetle kalın.

4.12.2020

Not: İlk paylaşımım Instagram hikayelerde olmuştu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s